Король помер, нехай живе король!

Чи може Riot забрати корону в Blizzard???

За останні декілька років репутація Blizzard опустилась нижче плінтуса. Давайте з вами пройдемось по основним промахам студії.

Рік 2018

Гравці WoW розлючені Битвой за Азерот

Перша половина 2018 року була відносно спокійною для Blizzard, але незабаром після запуску «Битви за Азерот» у серпні гравці World of Warcraft повстали. На початку бета-версії гравці почали скаржитися на те, що нові системи, як-от Azerite Armor, були занадто заплутаними та невигідними, але здавалося, що Blizzard не вносила жодних позитивних змін на основі цих відгуків. Гравці були засмучені тим, що команда розробників не повідомила про давні проблеми. У вересні все було настільки погано, що директор гри Іон Хазікостас вибачився перед спільнотою і пообіцяв бути більш комунікабельним і виправити численні проблеми Battle for Azeroth.

Майк Морхейм пішов у відставку після 27 років у компанії

Морхейм працював у Blizzard відтоді, як він став співзасновником студії в 1991 році. Його замінив на посаді президента Дж. Аллен Брек, який раніше був виконавчим продюсером World of Warcraft.

Несподіване оголошення Diablo Immortal викликає обурення шанувальників

На Blizzard чинили великий тиск фанати World of Warcraft , які все ще були засмучені станом Battle for Azeroth, тому розробники розгорнули амбітну дорожню карту оновлень, намагаючись підняти з колін гру. Але коли основна презентація підійшла до кінця гравці подумали, що ось-ось стануть свідками презентації довгоочікуваної Diablo 4. Але як тільки головний дизайнер Вятт Ченг згадав «мобілки», ви відчули, як хвилювання зникло.

Було величезною помилкою залишити Diablo Immortal на фінал BlizzCon. Гравці, які з нетерпінням чекали належної гри Diablo для ПК, відчували себе обдуреними. Здавалося, що Blizzard більше цікавиться тенденціями, а також не слухає власну аудиторію гравців. Справи тільки погіршилися, коли пізніше Ченг запитав аудиторію «Хлопці у вас у всіх є смартфони?» і заявив, що дана гра вийде лише на смартфони. Пізніше дана фраза стане гучним мемом.

Blizzard несподівано вбиває професійну сцену Heroes of the Storm

Після BlizzCon 2018 настала тишина, але місяць по тому Blizzard оголосила, що скорочує команду розробників Heroes of the Storm і повністю вбиває її кіберспортивну лігу незадовго до сезону 2019 року. Без попереднього попередження команди, коментатори та допоміжний персонал раптово залишилися без роботи. Що ще гірше, команди та інсайдери навіть не були попереджені заздалегідь — вони дізналися, що їхня кар’єра Heroes of the Storm закінчилася одночасно з усіма іншими.

Рік 2019

Колишній співробітник Blizzard каже, що відділ кадрів не зробив нічого, щоб зупинити расистські знущання

На початку січня колишній співробітник Blizzard Джуліан Мурільо-Куельяр опублікував у Twitter розширену заяву, в якій описав знущання та дискримінацію, з якими він зіткнувся під час роботи в кіберспортивній команді Hearthstone, починаючи з 2016 року. Мурільо-Куельяр стверджував, що інший співробітник неодноразово робив йому расистські коментарі та переслідував і будь-які спроби вирішити проблему з кадрами та керівництвом в основному ігнорувалися. Мурільо-Куельяр також стверджував, що йому помстилися за висловлювання і навіть отримав негативні відгуки про продуктивність, які описували його як «не командного гравця» і «з ним важко працювати». Невдовзі пізніше Мурільо-Куельяр каже, що почав страждати від нападів тривоги та великої депресії і в 2017 році був відправлений у медичну відпустку. Коли його пізніше відправили у неоплачувану відпустку в 2018 році, Мурільо-Куельяр подав у відставку.

Після суперечки Blizzard опублікувала заяву, в якій конкретно не прокоментувала звинувачення Мурільо-Куельяра, але підтвердила свою прихильність до «інклюзивного та шанобливого робочого середовища».

Activision Blizzard звільняє понад 800 співробітників

Activision Blizzard встановив фінансові рекорди в 2018 році. Незважаючи на це, генеральний директор Боббі Котік під час зустрічі про прибутки повідомив, що його компанія звільнить близько 8% своїх співробітників. Приблизно 800 людей в Activision, Blizzard і King втратили роботу.

Контраст значних звільнень на тлі рекордних фінансових показників викликав широке засудження з усіх куточків галузі. У звіті Kotaku співробітники висловили обурення коментарями Котика і хаотичним характером звільнень, які були набагато більш масштабними ніж хтось очікував. Повідомляється, що такі відділи як ІТ та кіберспорт були «випотрошені», а основні команди розробників майже не зачепили.

Протягом наступного року Activision Blizzard викликала ще більшу критику, коли почала повторно наймати нових працівників на позиції, які вона спочатку скоротила і також повідомила у 2020 році, що досі не найняла потрібну кількість працівників.

Френк Пірс йде у відставку

У липні інший співзасновник Blizzard оголосив, що залишає компанію після 28 років. Хоча Пірс був одним із менш помітних облич Blizzard, він керував розробкою Warcraft 3 і був виконавчим продюсером доповнень WoW Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm і Mists of Pandaria.

Blizzard забороняє Hearthstone Pro через повідомлення «звільни Гонконг».

Blizzard викликала міжнародне обурення, коли відсторонила Чунга «Blitzchung» Нг Вая за заклик до звільнення Гонконгу від китайського уряду під час післяматчевого інтерв’ю на азіатсько-тихоокеанському турнірі гроссмейстерів Hearthstone. У той час Гонконг був охоплений хаосом, оскільки сотні тисяч протестувальників боролися проти законопроекту про екстрадицію, який дозволяв би переправляти злочинців до материкового Китаю. Спочатку Blitzchung був відсторонений від роботи на рік і позбавлений призового виграшу. Двох тайванських акторів, які були присутні під час інтерв’ю, також звільнили.

Хоча Blitzchung таки порушив одне з правил турніру, рішення Blizzard призупинити його викликало широке засудження і стало загальнонаціональною новиною. Співробітники влаштували вихід на знак протесту проти цього рішення, а обурені гравці організували бойкоти всіх ігор Blizzard. Основні розробники Hearthstone пішли у відставку, такі спонсори, як Mitsubishi відмінили підтримку  майбутніх подій, а американські політики написали двопартійного листа, в якому засуджували дії Blizzard. Під час наступних турнірів Hearthstone було припинено проводження інтерв’ю з гравців або використання веб-камер для показу гравців після того, як команди підняли таблички на підтримку Гонконгу та Blitzchung.

Багато хто ставив під сумнів, чи було рішення Blizzard мотивоване бажанням залишитися в милості китайського уряду. Протягом багатьох років Китай став величезною частиною бізнесу Blizzard, але урядові постанови, як відомо непостійні і багато хто звинувачував Blizzard у замовчуванні свободи слова, щоб захистити свої бізнес-інтереси.

На BlizzCon 2019 панують протести проти свободи слова

Напруга та обурення через заборону Blitzchung зростали протягом кількох тижнів, перш ніж перекинутися на BlizzCon 2019. Задовго до відкриття конференц-центру Анахайма сотні людей зібралися на вулиці на знак протесту.

Незадовго до початку основної презентації президент Blizzard Дж. Аллен Брек вийшов на сцену, щоб вибачитися за те, як відреагувала Blizzard. Спочатку Брек не уточнив, чи буде Blizzard скасувати бан гравця , але в інтерв’ю PC Gamer пізніше того ж дня на заході Брек підтвердив, що Blizzard скоротить бан  Blitzchung до шести місяців. Однак двох тайванських кастерів все одно буде звільнено. Брак спростував твердження, що на рішення Blizzard вплинув її китайський видавничий партнер NetEase.

Рік 2020

Warcraft 3: Reforged – це катастрофа

Вперше анонсований під час BlizzCon 2018 Warcraft 3: Reforged був амбітним ремастером, який оновить оригінальну стратегічну гру 2002 року за допомогою HD-графіки, перезаписаних роликів, а також оновленого інтерфейсу користувача та редактора світу. Але коли його нарешті запустили в січні 2020 року, Reforged не виконав багато своїх обіцянок.

Карти виглядали значно гірше, ніж опубліковані в 2018 році, перезаписані закадрові голоси були повністю вирізані, що найбільше засмутило, функції які були присутні в Warcraft 3 десятиліттями, як-от клани та офлайн-ігри були відсутні. Новий ліцензійний договір також надав Blizzard повне право власності на будь-які модифікації створені в Reforged, що дуже засмутило модифікаторську спільноту Warcraft 3. І оскільки Warcraft 3: Reforged фактично замінив Warcraft 3 не було можливості повернутися назад і грати в оригінал, не купивши фізичну копію.

Обурення стало настільки величезним, що Брек нарешті звернувся до аудиторії через кілька тижнів і вибачився за те, як Blizzard почаклувала над грою і пообіцяв, що команда продовжуватиме працювати над покращенням гри. У звіті Bloomberg оприлюдненому в 2021 році стверджується, що велика частина невдач Warcraft 3: Reforged була пов’язана з неправильним управлінням, а Activision агресивно скорочував свій бюджет на пізніх стадіях розробки, змусивши команду повністю відмовитися від функцій притаманних оригіналу.

Профі Hearthstone стверджує, що Blizzard внесла його до чорного списку після того, як його дружину звільнили

У червні 2020 року популярний гравець Hearthstone на ім’я Савдж заявив, що його занесли до чорного списку для участі в офіційних турнірах, оскільки його дружина Крістіна Мікконен була однією з 800 співробітників звільнених у 2019 році і неодноразово публічно критикувала Blizzard у соціальних мережах. За словами Мікконена, Савйз потрапила до чорного списку після того, як у липні вона розкритикувала community manager в Twitter.

Blizzard відповіла на звинувачення, пояснивши, що Савйз не внесений до чорного списку, але його не запросили оскільки він не погодився на «запит на конфіденційність» щодо інформації про турніру. Савйз стверджував, що Blizzard не хотіла щоб він ділився інформацією з Мікконен, від чого він відмовився. Зрештою Blizzard вибачилась перед Савйзом і вони досягли домовленості про те, що він може брати участь в майбутніх подіях.

Алекс Афрасіабі тихо покидає Blizzard

Раптове рішення Алекса Афрасіабі покинути Blizzard у червні спочатку був загадкою. Він кілька років працював креативним директором і як повідомляється керував розробкою Titan скасованої MMO від Blizzard. Blizzard не зробив жодних заяв про його рішення покинути компанію і гравці помітили це лише після того, як Афрасіабі оновив свою сторінку в LinkedIn, щоб підтвердити, що він більше не працює в компанії.

Афрасіабі є одним із небагатьох людей, імена яких є у позові про сексуальні домагання та дискримінацію проти Activision Blizzard, у якому стверджується, що він неодноразово переслідував працівників жінок. Прес-секретар Activision Blizzard підтвердив Котаку в липні 2021 року, що Афрасіабі було звільнено «за неналежну поведінку у поводженні з іншими співробітниками».

Співробітники Blizzard на знак протесту проти низької зарплати діляться електронною таблицею у якій вказана зарплатня працівників

У серпні минулого року Bloomberg повідомило, що співробітники Blizzard анонімно ділилися своєю зарплатою після того, як виявили велику різницю в заробітній платі. За словами джерел, які спілкувалися з Bloomberg внутрішнє опитування компанії показало, що багато співробітників були незадоволені своєю зарплатою, враховуючи новини про зарплату Бобі Котика. Для того щоб виступити за кращу оплату праці співробітники створили електронну таблицю та почали документувати свою зарплату.

Рік 2021

Activision Blizzard наймає суперечливих урядовців часів Трампа та Буша

Activision Blizzard на початку цього року найняла Френсіс Таунсенд, яка була радником з питань внутрішньої безпеки президента Джорджа Буша, де вона стала однією з найбільших політичних осіб у війні Америки з тероризмом. Таунсенд також працював аналітиком з національної безпеки в різних інформаційних організаціях, а також була піддана критиці за захист від катувань, таких як позбавлення сну. Таунсенд буде відповідати за дотримання вимог Activision Blizzard, працюючи над тим, щоб ігри не стикалися з державними регуляторами в іноземних країнах.

Кілька тижнів по тому Activision Blizzard також призначив Браяна Булатао, колишнього адміністратора Трампа головою адміністрації. Як повідомляла Kotaku, Булатао став предметом громадського контролю після розслідування звільнення Трампом незалежного сторожового пса в Держдепі. У свідченнях під час розслідування його звільнення цей сторож стверджував, що він був звільнений без причини і Булатао неодноразово «намагався знущатися» над ним під час розслідування адміністрації Трампа.

Джефф Каплан залишає Blizzard

У квітні провідний дизайнер Overwatch і віце-президент Blizzard Джефф Каплан оголосив, що залишає компанію після 19 років. Оголошення було шокуючим, оскільки Каплан став обличчям Overwatch і працював над його продовженням.

На Activision Blizzard подали до суду за дискримінацію та сексуальні домагання

У липні Департамент справедливої ​​зайнятості та житла Каліфорнії повідомив, що подав позов проти Activision Blizzard стверджуючи, що співробітники стикалися з «постійними сексуальними домаганнями, включаючи коментарі та просування» через «культуру братерства». Позов став результатом дворічного розслідування, в ході якого департамент стверджує, що виявив багато випадків, коли співробітники, зокрема жінки та представники меншин зазнавали дискримінації, сексуальних домагань і позбавлення можливостей, які замість цього надавалися менш кваліфікованим кандидатам.

Позов містить анонімні свідчення у тому числі один випадок, коли працівник нібито покінчив життя самогубством під час робочої поїздки після сексуальних домагань з боку керівника. Президент Blizzard Дж. Аллен Брек і колишній креативний директор Алекс Афрасіабі були двома менеджерами, названими безпосередньо винними. У ньому стверджується, що Афрасіабі сексуально домагався кількох жінок, тоді як Брек дозволив токсичній поведінці поширитися в компанії і мало зробив, щоб зупинити її.

Керівництво Activision Blizzard рішуче заперечило позов і назвало його «безпідставними», що обурило багатьох нинішніх і колишніх співробітників, які вважали, що ці проблеми замовчують. Протягом тижня після новини про судовий процес десятки колишніх і сьогоднішніх співробітників почали говорити та ділитися власним досвідом переслідувань і токсичності в компанії. Понад 2500 співробітників підписали відкритий лист, в якому засуджували керівництво Activision Blizzard і вимагали відповідальності, а також влаштували акцію протесту.

Як ви можете бачити за останні 3 роки, у компанії все погано і зараз там думають не над розвитком власних франшиз, а займаються лише токсичними проблемами.

Ось тут шановний читачу, у вас напевно появилось питання. А до чого тут Riot Games?

Новий король RiotGames!

Деякий час тому, дана студія створила відділ, який відповідає за розвиток всесвіту League of Legends. І зараз ми можем спостерігати, що їх план по розширенню всесвіту працює. Давайте пройдемся по проектам. Які були випущені по всесвіту League of Legends.

Teamfight Tactics

Дана гра відноситься до жанру autobattler, де кожен матч поділений на раунди. Ваше завдання – збирати команду, яка за вас боротиметься. Якщо ви ніколи не грали в автобатлери, не переживайте! У TFT використовується безліч концепцій, які зустрічаються і в інших стратегічних іграх: вибір загального для всіх набору ресурсів, створення команди, управління економікою та розміщення бійців.

Ось як все влаштовано: гравці сходяться в битвах 1 на 1, доки не залишиться лише один. Вам потрібно збирати чемпіонів із загального для всіх набору, давати їм потужні предмети, управляти доходами та видатками, а також розсудливо розміщувати бійців на полі бою. У TFT безліч виграшних стратегій – щоб перемогти, потрібно пристосовуватися до різних ситуацій.

League of Legends: Wild Rift

Wild Rift – це версія стратегічної MOBA-ігри League of Legends, створена з нуля для мобільних пристроїв та консолей. Управління в ній було повністю перероблене, а матчі стали ще динамічнішими. Об’єднайся з друзями в команди по 5 людей, вибери чемпіона та здобувай перемоги!

Legends of Runeterra

Legend of Runeterra є колекційною картковою грою, що проходить у вигляді сесій між двома гравцями. Для кожної сесії (матчу) гравці обирають собі певний набір карт – колоду – з якої по ходу матчу діставатимуть карти та викладатимуть їх на полі бою. Кінцева мета гравця – знищити Нексус супротивника.

Сам матч ділиться на раунди, де гравці по черзі виставляють свої карти. Один гравець є атакуючим з нього починається раунд, інший – захисником. На початку раунду гравець бере карти з колоди в руку (вміст руки опонент не бачить), а потім може виставити карту на задній ряд, заплативши за неї певну кількість мани. Коли обидва гравці виставлять свої карти на задній ряд, то починається стадія бою: атакуючий виставляє на полі бою своїх бійців, а той, хто обороняється, отримує можливість поставити проти них своїх. Якщо навпроти нападника бійця немає оборони, то збитки від цієї карти отримує Нексус ворога.

Основне завдання гри полягає у знищенні ворожого Нексуса. Щойно здоров’я Нексуса одного гравця опускається до нуля, матч закінчується. Нексус, що знищив ворога оголошується переможцем його опоненту присвоюється поразка.

Valorant

Valorant xbox

Valorant – це розрахована на багато користувачів комп’ютерна гра в жанрі тактичного шутера з видом від першої особи, що розробляється компанією Riot Games Inc.

Гра була анонсована 15 жовтня 2019 серед інших проектів під ім’ям “Проект А” (А – від “Арес”), офіційно оголошена 2 березня 2020 р. Офіційний реліз відбувся 2 червня 2020 р.

Важливо відзначити, що Valorant – перша гра, події якої відбуватимуться не в  мультивсесвіті League of Legends, а майбутньому Землі.

Ruined King

Це сюжетна, покрокова рольова гра (RPG), розроблена Airship Syndicate та видана Riot Forge.

Riot підтверджує, що створює MMO League of Legends

Розробник League of Legends Riot Games працює над багатокористувацькою онлайновою (MMO) рольовою грою у всесвіті Ліги, написав у четвер віце-президент Riot з IP та розваг Грег Стріт.

«Моя остання робота в Riot полягала в тому, щоб допомогти розвивати всесвіт Ліги, який нам знадобиться!» Сказала вулиця. «Моя нова робота — розпочати велику (дехто може сказати, масштабну) гру, яку багато з вас і багато бунтівників просили нас створити». Якщо навмисне використання слова «масовий» у цій цитаті було недостатнім натяком, у відповіді іншому користувачеві Twitter Street підтвердив, що гра є MMO.

Як ви можете бачити, за останній рік Riot Games розширила власний всесвіт колосально і не думає зупинятись. У них є відповідь майже на кожну гру Blizzard. Власне у безпеці лишився лише WOW і Stracraft, але виглядає так, що це ненадовго. Як я написав вище,  RPG  вже в розробці , думаю так і до стратегій дійдемо. Тому я думаю наступним королем після Blizzard стане Riot.

Пишіть власні думки на цю тему у Facebook або в чаті спільноти)

Дякую за увагу, до наступних зустрічей

Автор Назар (@Nazarkon)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *